Kahvaltı günün en önemli öğünlerinden biridir. Bunun nedeni kahvaltının günün ilk öğünü olması ve metabolizmanızı başlatarak bütün gün kalori yakmasını sağlamasıdır. Yataktan kalktığınızda vücudunuz 8 saatlik bir besin almama durumu ile karşı karşıyadır. Kaslarınızın ve beyninizin çalışması için ihtiyacınız olan kan şekeri seviyesi sabahın ilk saatlerinde oldukça düşüktür. Kahvaltı kan şekerinin yeniden istenilen seviyeye çıkarılmasını sağlar. Birçok bilimsel araştırma kahvaltının konsantrasyonu, enerjiyi ve yaratıcılığı arttırmakla bağlantılı olduğunu göstermektedir. Eğer vücudunuz gıdalardan gerekli yakıtı almazsa kendinizi gün boyunca oldukça halsiz hissedebilirsiniz ve bu halsizlikten kurtulmak için gün boyu fazla yeme eğilimi gösterebilirsiniz. Kahvaltının oldukça önemli olmasının nedeni günün başında oldukça fazla enerjiye ihtiyaç duyarken gün sonunda çok fazla enerji ihtiyacı duymamamızdır. Karbonhidrat, Protein ve YağlarBütün besinler 3 Makro Besin Maddesinden oluşur. Bunlar vücudunuzun enerji üretmesi için yüksek miktarlarda gerekli besin maddeleridir. Bu üç temel besin maddesinin isimleri şunlardır: karbonhidrat, protein ve yağ.
Mikro Besin Maddeleri farklı olsalar da Makrolar kadar önemlidir. Mikro Besin Maddelerine küçük miktarlarda ihtiyaç vardır. Bunlara su, vitamin ve mineraller dahildir. carbohidratosKarbonhidratlar vücudun temel enerji kaynağıdır ve yapıları basit veya karmaşık olabilir. Karmaşık karbonhidratlara tam tahıllı makarna, pirinç ve bazı sebzeler dahildir. Bu besinler vitamin, mineral ve lif açısından oldukça zengindir. Basit karbonhidratlara tatlılar dahil olabilir. Basit karbonhidratlar hızlı bir şekilde enerji sağlarken vitamin ve mineral açısından karmaşık karbonhidratlar kadar zengin değillerdir.
Sağlıklı karbonhidrat kaynakları kahverengi pirinç, tam tahıllı ekmek veya makarna, yulaf, meyveler ve sebzelerden oluşur. proteínasProteinler özellikle kas yapımında insan vücudu için oldukça önemlidir. Vücuttaki dokuların kendilerini yenilemeleri için oldukça gereklidir. Proteinler aynı zamanda vücudunuzda mineral, vitamin ve oksijenin taşınmasına da yardımcı olur. Protein tüketmek karbonhidrat veya yağ tüketmeyle kıyaslandığında daha fazla doygunluk yaratır. Sağlıklı protein kaynakları deniz ürünleri, beyaz et, süt, peynir, yumurta ve yoğurt olarak sıralanabilir. Sağlıklı YağlarYağ kulağa pek hoş gelmese de sağlığınız için en önemli öğelerden biridir. İnsan vücudunun fonksiyonlarını sürdürmesi için oldukça kritiktir. Bu fonksiyonlar ısı korunumu, sinir iletimi, vitamin emilimi ve hormon üretimi gibi işlevlerdir. Sağlıklı yağlar sanılanın aksine kilo vermeye çalışanlar için yardımcı olabilir. Bu yağların yararlarından biri beyindeki açlık hissini durdurmalarıdır. Sağlıklı yağ kaynakları olarak avokado, fıstık, zeytin yağı ve somon sayılabilir. Kırmızı Şarap İçmenin Sağlığa Olan Diğer FaydalarıKarbonhidrat tüketirken gıdaların Glisemik Endeksine (GE) dikkat etmek oldukça önemlidir. GE, tüketilen bir besin sindirildikten sonra vücut kan şekerini nasıl etkilediğini ölçmektedir. Yüksek GE olan karbonhidratlar hızlı olarak sindirilir ve kan şekerini daha hızlı yükseltir.
Düşük glisemik endeksi olan karbonhidrat ise yavaş olarak kana geçerek kan şekerinin zamanla yükselmesi sağlar. Yüksek GE olan karbonhidratlar beyaz ekmek, beyaz pirinç, kurutulmuş meyveler ve mısır unu krakerleridir. Orta GE’ye sahip karbonhidratlar dondurma, makarna ve çavdar ekmeğidir. Düşük GE olan karbonhidratlar ise yulaf, yoğurt ve tam tahıllı ekmeklerdir. Kahvaltı FikirleriKahvaltı etmekten hoşlanmayan veya kahvaltıya zaman bulamayan insanlar vardır. Yine de kahvaltı edenler için çeşitli seçenekler vardır. Hızlı bir şekilde kahvaltıda tüketebilecekleriniz meyve, haşlanmış yumurta veya yoğurt gibi besinlerdir ve bunların hepsi oldukça sağlıklıdır.
Doğru Kahvaltı Ne SağlarKahvaltının oldukça önemli olduğunu belirttik. En dengeli besin maddelerini içeren tarifi seçmek oldukça önemlidir. Her bir besin vücudun sağlıklı çalışması için gereklidir. Araştırmaların çoğu günlük beslenmemizde aldığımız kalorilerin %45-65’inin karbonhidratlardan, %10-35’inin proteinlerden ve %20-35’inin yağlardan oluşması gerektiğini söylemektedir. Kahvaltı etmek kilonun korunmasına yardımcı olurken kalp hastalıkları (kilo kaynaklı) riskini de azaltır. Kahvaltı üretken bir gün geçirmeniz için gerekli enerji ve zihinsel eylem için oldukça gereklidir. Ayrıca sağlıklı bir kahvaltı etmek diyabet riskinizi de azaltacaktır. Doğru kahvaltı seçenekleri diyabete yol açabilecek kan şekeri seviyesi dalgalanmalarının önüne geçmeye yardımcı olabilir. Sağlıklı olmak iyi bir kahvaltı ile başlar. Kırmızı Şarap İçmeli Misiniz? Eğer Evetse, Ne Kadar?Eğer kırmızı şarap içmeyi seviyorsanız, önerilen miktarı aşmadığınız sürece endişelenmenize gerek yok.
Avrupa ve Amerika’da, ölçülü kırmızı şarap tüketimi şu şekilde belirtilmiştir (48,49) :
Bazı kaynaklar aynı zamanda her hafta 1-2 gün alkolsüz geçirilmesini öneriyor. Unutmayın ki bu miktar total alkol tüketimini gösteriyor. Diğer alkollü içeceklere ademas bu miktarda kırmızı şarap içmek sizi kolaylıkla aşırı tüketim aralığına sokabilir. Sonuç: Ölçülü kırmızı şarap tüketimi, günde 1-2 bardak olarak belirtilmektedir. Aynı zamanda haftada en az 1-2 günü alkolsüz geçirmeniz de önerilmektedir. SonuçÖlçülü tüketildiği sürece kırmızı şarap sağlığa faydalı olduğu halde hiçbiri alkol tüketimini desteklemeye sebep olamaz.
Sağlığınızı geliştirmek için zararlı olabilecek bir şeyi tüketmenizi gerektirmeyecek, pek çok başka etkili yol vardır (50). pero halihazırda kırmızı şarap içiyorsanız, o zaman bırakmanız için bir neden yok (tabi ölçüyü kaçırmadığınız sürece). Günde 1-2 kadehten fazla içmiyorsanız olumsuz bir etkisi olmaz, aksine iyi gelir. |