fbpx
12 °С Стамбул, TR
20 Апрель 2024
Меню
ВЫ ЧИТАЕТЕ ЭТО
СИЛЬНЫЕ МЫШЦЫ 5 × 5: 12-недельная программа по фитнесу и бодибилдингу Какой тип телосложения у вас | Эктоморф, Эндоморф или Мезоморф Палео диета 101: руководство для начинающих + план питания Какой метод кардио будет сжигать самый быстрый жир? Укрепление и укрепление брюшной полости | Функция, упражнения и преимущества Грудь Sharp Line | Тренировочная программа для роста мышц 8 × 8 17 причин начать бегать Спросите своего профессора по мышцам: что я должен есть до и после кардио? Красное вино: полезно ли это? Это вредно? 9 проверенных способов сбалансировать гормоны, которые контролируют ваш вес Питьевой маринованный сок: это полезно или вредно? Кетогенная диета 101: что это? Это хорошо для похудения? Мускулистый сезон | Лучшие 10 советов, как добавить объем мышцам Брюшная полость, задница и бедро: движения к «региону» 12 эффективных продуктов для борьбы и уничтожения раковых клеток Силовые тренировки для женщин | Поднимайте вес, чтобы сжигать жир, чтобы не раздувать мышцы 15 простых способов снизить уровень сахара в крови естественным путем Насколько важен завтрак? 11 основных движений йоги, которые должен практиковать каждый Креатин 101 | Что это такое и что оно делает?

Что такое аминокислота | Что делают аминокислоты

amino asitler nedir ne ise yarar hq orig 885x500 - Amino Asit Nedir | Amino Asitler Ne İşe Yarar
 
Henüz duymadıysanız söyleyeyim, аминокислоты bütün proteinlerin yapı taşlarıdır. Yani vücuttaki bütün proteinler ve kas dokuları 21 farklı amino asidin eşsiz dizilimleri sayesinde oluşur. Kimyasal yapıları bakımından, amino grup diye adlandırılıp, azot atomu bazlıdırlar.

 

Amino asitlerin yapısında bulunan azot, onları diyetinizdeki diğer besinlerden (örneğin karbonhidratlardan) farklı kılar. Amino asitler bu farklılık sayesinde; doku, organ, kas, deri ve saç oluşturabilirler.

Protein denince insanların akılına hemen kas yapma ve vücut geliştirme gelir, oysaki amino asitler her bireyin beslenmesinde önem taşıyan bileşenlerdir, özellikle de herhangi bir fiziksel aktivite söz konusu ise. Amino asitler üç kategoriye ayrılırlar: Temel amino asitler, yarı temel amino asitler, temel olmayan amino asitler. 

Temel Amino Asitler (Alınması Gerekli Olanlar)

”Temel amino asitler”… Peki “Temel” neyi ifade ediyor? Temel amino asitler vücut tarafından üretilip sentezlenmez, bu yüzden, onları diyetimizdeki gıdalardan almak zorundayız. Meşhur DZAA-Branched Chain Amino Acits (Dallanmış Zincirli Amino Asitler) dahil olmak üzere 9 temel amino asit vardır.

 

Bu yazının geri kalanında BCAA ‘lar Türkçe’ye kazandırmaya çalıştığımız kısaltma : “DZAA” olarak anılacaktır.

 

DZAA ‘lar

Lösin, İzolösin ve Valin

9 temel amino asidin üç tanesi “DZAA | Dallanmış Zincirli Amino Asitler” olarak kategorilendirilir. Bu üç amino asit: lösin, izolösin и губернаторд.
 
DZAA’lar, diğer temel amino asitlerden eşsiz kimyasal yapıları ile ayrılır ve yapıları onlara bir dizi spesifik kimyasal özellik kazandırır. DZAA’lar diğerlerine oranla vücutta daha hızlı ve daha iyi emilir. Üstelik emilim midede değil direk olarak ihtiyaç duyan kaslarda gerçekleşir. DZAA’lar hakkında daha fazla bilgi edinmek için “DZAA’lar dallanmış zincirli amino asitler nelerdir?” adlı makalemize göz gezdirin.

Diğer Temel Amino Asitler

Kalan temel amino asitler şunlardır: гистидин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и лизин. Bunlar vücutta bir dizi fizyolojik işlev için gereklidir.

гистидин

Histidin, hemoglobin sentezine katkıda bulunmak, bağışıklık sistemini çalıştırmak ve doku onarımı yapmak gibi hayati fonksiyonlarda rol oynayan aromatik bir amino asittir. Aynı zamanda gelişme ve hastalıklardan iyileşme süreçleri için de önemli bir amino asittir. 

лизин

Lizin bağışıklık sisteminin işleyişinde önemli rol oynayan bir amino asittir. Ayrıca diğer yarı temel amino asitlerle bir araya gelerek, kalojen gibi proteinlerin sentezine yardımcı olur. Kalojen; cilt, saç ve tırnak sağlığı açısından önemli yere sahip bir proteindir.

триптофан

Triptofan indol gruptan olan, aromatik bir amino asittir. Vücutta çeşitli fonksiyonlara sahiptir, bunlardan biri sinir sistemi içerisinde kimyasal iletimi sağlamaktır. Diğer amino asitlerden farklı olarak, L-triptofan suda çözünmez ve ısıya gerçekten dayanıklıdır. Yani işlemden geçerken değer kaybına uğrama oranı düşüktür.

метионин

Metiyonin sülfür atomu içeren bir amino asittir. Taurin gibi amino asitlerin öncülüdür. Bu amino asidin vücutta, antioksidan özelliği ile bizi korumak, önleyici özelliğiyle zararlı maddeleri vücudumuzdan atmak gibi bir dizi işlevleri vardır. Üstelik, protein yapımında adrenalin ve melatonine dahil olarak çeşitli hormonların salgılanmasında rol oynar.

фенилаланин

Fenilalanin anti depresan etkiye sahip olduğu bilinen benzil yan zincirli ve kutupsuz bir amino asittir. Bu amino asit dopamin ve adrenalin üretiminde rol oynar.

Treo

Bu amino asit kutuplu bir molekül yapısına sahip olup, vücutta pirüvata dönüşür. Pirüvatın görevi ise hücre içinde glukoz ve ATP (adenozin trifosfat) enerji üretimidir.

Незаменимые аминокислоты

Temel olmayan amino asitler, vücudumuz tarafından sentezlenebilir. Yani… ”Madem bu amino asitler vücudumuz tarafından üretilebiliyor, biz neden ek olarak amino asit tüketmeye ihtiyaç duyalım?” Güzel soru. Egzersiz yaparken, karbonhidratlar enerji kaynağı olarak kullanıldıktan sonra, vücut başka kaynaklar aramaya başlar. Amino asitler egzersiz sırasında kaslarımıza yeterli desteği sağlamak üzere vücut tarafından yakıt olarak kullanılır, ancak çoğu zaman vücut, egzersiz sırasında artan fiziksel ihtiyacı karşılayacak amino asitleri yeterince hızlı üretemez. Bu yüzden diyetimizde temel olsun ya da olmasın, daha fazla amino asit tüketmeliyiz.

аланин

Alanin, kutupsuz olarak sınıflandırılan, kimyasal yapısı açısından en basit amino asittir. Vücuttaki karaciğer ve dokular arasındaki glukoz-alanin döngüsünde kilit bir rolü vardır. Basitçe ifade etmek gerekirse, bu amino asit dokularda pirüvat ve daha sonrada yakıt olarak glukoz üretir.

глицин

​Glisin, prolin ve lisin ile birlikte, kolajen oluşumuna yardımcıdır ve benzer amino asitlerin en küçüğüdür. Ayrıca, lisin omurilik, beyin sapı ve retinada sinir taşıyıcısı olarak rol oynar.

Аспарагиновая кислота

​Bu amino asit vücutta üre döngüsü içinde ve glikojenezde (organizmada glukoz üreten metabolik süreç) yer alır. Aspartik asit, sinir sistemi içinde özel bazı alıcıları uyaran bir sinir taşıyıcısı olarak da işlev görür.

аспарагин

​Asparajin sinir sistemi için gereklidir ve amonyak sentezinde önemli bir rol oynar.

Yarı Temel Amino Asitler

Birşey nasıl ”yarı temel” olabilir diye soruyorsunuz değil mi? Bu amino asitler vücut tarafından ÜRETİLEBİLİR, ancak bazı hastalıklar ve yoğun egzersiz gibi durumlarda vücudun işlevsel çalışması için vücudun ürettiği miktar yeterli olmayabilir.

прохладно

​Serin protein yapan bir amino asittir ve vücutta birçok biyolojik fonksiyonu vardır. Metabolizma ve enzim reaksiyonlarında, beyin sinyallerinin iletilmesinde önemlidir.

аргинин

​Arjinin azot oksidin öncülüdür ve yaralanmaların iyileşme süresini azaltmak, hasarlı dokuların düzelmesini çabuklaştırmak, yaralanmaların iyileşmesini hızlandırmak, zayıflamaya yardımcı olmak ve kan basıncını düzeltmek gibi bir dizi işlevi vardır.

тирозин

​Tirozin protein yapan bir amino asittir ve hücre içi sinyal iletiminde rol oynar.

пролина

​Bu amino asidin olağanüstü katı kimyasal yapısı vardır. Saç, tırnak ve deriyi sağlamlaştıran kalojenin üretiminde kullanılır.

орнитин

​Ornitin üre döngüsünün önemli bir parçasıdır ve egzersiz yorgunluğunu önlediği düşünülür. Üre döngüsü, amonyağı vücuttan atmak için üre üreten biyokimyasal bir döngüdür.

глутамин

​Glutamin atletlerin en popüler amino asitlerinden biridir. Vücutta böbrek asidini düzenleme, hücresel enerji üretme ve kas yapımına yardımcı olma gibi fonksiyonları vardır.

цистеин

​Sistein vücutta gerçekleşen enzim reaksiyonlarında rol oynayan metal bağlama özelliği olduğu düşünülen ve belirli antioksidanların öncülü olan bir amino asittir.

Sözün Özü

​Umarım bu makale amino asitlere bakışınızı netleştirmiştir ve aklınızda yer alan “amino asitler nedir ve ne işe yararlar” sorusunu yanıtlamıştır. Amino asitler egzersiz sırasında ve sonrasında yaşamsal öneme sahiptir ve genellikle diyetimizle tükettiğimiz miktar vücut gereksinimini karşılamaktan oldukça uzaktır. Аминокислотная добавка almak spor yaparken incinmenizi önler, güçlenme ve fit olma hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur.

​Bu Makaleyi Paylaş


Статьи по теме

Вы читали их?

agirlik kaldiran kizlar 6 mit grafikler 0 hq 2 orig - Ağırlık Kaldıran Kızlar | Kadınlar ve Ağırlıklarla İlgili En Yaygın 6 Mit

Поднятие тяжестей Девушки | 6 самых распространенных мифов о женщинах и весах

  Kadın vücut geliştiriciler, ağırlık kaldırmanın arzu edilen fiziği inşa etme konusundaki hedeflerini desteklediğinin farkına varmalarının ardından fitness endüstrisinde hızla yükselmeye başlamışlardır. Ağırlık bölümüne ilk kez adım atmak biraz ürkütücü gelebilir, ancak hanımlar, gerçekten korkacak hiçbir şey yok!   ​Ancak, kadınların neden ağırlık kaldırmaması gerektiği konusunda yaygın mitler hala ortada dolaşmaktadır – fakat mit mittir […]

11 temel yoga duru u - Herkesin Pratik Yapması Gereken 11 Temel Yoga Hareketi

11 основных движений йоги, которые должен практиковать каждый

Genel Bakış   Antik çağdan gelen yoga geleneği, binlerce, hatta bazılarının dediğine göre on binlerce yoga pozu tanımlar. Fakat muhtemelen, yoğun haftalık programınızla birlikte, bu pozların bir kısmını bile yapmak için yeterli zaman ayırmak neredeyse imkansız olmalı. Ancak pek çoğumuz, günde 10 dakika bunlardan en azından birkaçını pratik yapabileceğimiz sessiz bir yer bulabiliriz. Aslında günde […]

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

ru_RUРусский