fbpx
27 °C Istanbul, TR
6. august 2020

Rødvin: Er det nyttig? Er det skadelig?

Helsemessige fordeler med rødvin diskuteres fortsatt fra tid til annen.

Mange tror at ett glass om dagen er en viktig del av et sunt kosthold, mens andre mener at vin verdsettes mer enn nødvendig.

Studier har ofte vist at konservert rødvinforbruk reduserer risikoen for mange sykdommer, inkludert hjertesykdommer.

Imidlertid er det en fin linje mellom moderat forbruk og overforbruk. Denne artikkelen tar for seg de gode og dårlige effektene av rødvin og rødvin på helsen.

Hva er rødvin, og hvordan lages den?

 

Rødvin: Er det nyttig? Er det skadelig?

Rødvin lages ved å knuse og gjære alle mørke druer.

 

Rødvin har mange forskjellige farger og smaker. Vanlige varianter er Shiraz, Merlot, Cabarnet Sauvignon, Pinot Noir og Zindafel.

Alkol oranı genellikle %12-15 aralığındadır.

Et moderat forbruk av rødvin antas å være gunstig for helsen. Faktisk er dette fordi rødvin inneholder en høy mengde antioksidanter.

Rødvin antas også å bidra til mental helse. (1).

resultater: Rødvin lages ved å knuse og gjære mørke druer. Den er rik på antioksidanter og inntak av en moderat mengde rødvin er gunstig for helsen.


Fransk paradoks


Rødvin: Er det nyttig? Er det skadelig?
Rødvin er stort sett “Fransk paradoks”Antas å være ansvarlig for.

Dette uttrykket innebærer at franskmennene lider av hjertesykdom, selv om de inntar store mengder mettet fett og kolesterol. (2).

Noen eksperter mente at rødvin er en faktor som beskytter franskmennene mot disse skadelige næringsstoffene.

Nye studier viser imidlertid at når kolesterol og mettet fett inntas i rimelige mengder, forårsaker de ikke hjertesykdom (3,4).

De virkelige årsakene bak franskmennenes helse er at de konsumerer mindre bearbeidet mat mer og generelt holder livskvaliteten høyere.

resultater: Noen mennesker tror at rødvin er ansvarlig for franskmennenes gode helse, og dette er hovedforklaringen på det franske paradokset.

Rødvin inneholder sterke plante ingredienser og antioksidanter som Resveratrol

Rødvin: Er det nyttig? Er det skadelig?

Druer er rike på antioksidanter. Noen av dem resveratrol, catechinepicatechin og proantosiyadin dagerd. (5).

Disse antioksidantene, spesielt resveratrol og proanthocyanin, antas å være ansvarlige for helsemessige fordeler av rødvin.

Proanthocyanidins kan redusere oksidative skader i kroppen. Det kan også forhindre hjertesykdommer og kreft (6,7,8).

Resveratrol er lokalisert på den ytre overflaten av druen. Den er produsert fra noen planter som en behandling mot skader og sår.  

Denne antioksidanten har vært forbundet med mange helsemessige fordeler, som bekjempelse av betennelse og blodpropp, samt redusere risikoen for hjertesykdommer og kreft. Resveratrol kan også sikre at forsøksdyr lever lenger (10,11,12).

Imidlertid er mengden resveratrol i rødvin veldig lav. For å nå brukshastigheten i dyreforsøk, må du konsumere flere flasker hver dag. Dette anbefales ikke av åpenbare grunner (13,14).

Hvis du bare drikker vin fordi den inneholder resveratrol, kan det være en bedre ide å ta den fra et supplement heller enn vin.

resultater: Kraftige plantekomponenter i rødvin er forbundet med mange helsemessige fordeler, for eksempel redusert betennelse, redusert risiko for hjertesykdommer og kreft og forlenget levetid.


Rødvin kan redusere risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag og tidlig død

Rødvin: Er det nyttig? Er det skadelig?

En rimelig mengde rødvin er mye gunstigere enn andre alkoholholdige drikker. (5,15,16).

En beskrivelse av forholdet mellom vinforbruk og hjertesykdom J-kurve synes å være.

Günde ortalama 150 ml kırmızı şarap içen insanlar, içmeyenlerden yaklaşık %32 daha az hastalanma riskine sahiptir.

Men mer forbruk øker risikoen for hjertesykdom dramatisk (14,17).

Makul miktarda kırmızı şarap içmek, iyi HDL kolestrolünü elde tutmaya yardım ederek kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Oksidatif zarar ve “kötü” LDL kolestrolü de %50 ‘ye kadar azaltabilir (18,19,20,21).

Noen studier viser at personer som har høyere risiko for å utvikle hjertesykdom, som eldre, bør være mer oppmerksom på å konsumere en moderat mengde vin (22).

Dessuten kan du drikke 1-3 glass rødvin om dagen 3-4 dager i uken redusere risikoen for hjerneslag hos middelaldrende menn (23,24).

En av studiene viser at å drikke 2-3 glass alkoholfri rødvin om dagen kan redusere blodtrykket (25).

De som drikker en moderat mengde rødvin, har en lavere risiko sammenlignet med de som ikke drikker eller drikker øl for å bli syke (22,26,27,28,29,30).

resultater: 1-2 glass rødvin om dagen kan redusere risikoen for hjertesykdommer og hjerneslag, og å konsumere den i høye mengder kan øke risikoen.


Andre helsemessige fordeler ved å drikke rødvin

Rødvin har blitt assosiert med mange andre helsemessige fordeler. Årsaken til dette er at det er sterke antioksidanter i vinen.

Rødvin: Er det nyttig? Er det skadelig?
 
Rødvinforbruk har blitt assosiert med:
 • Kreftrisikoreduksjon: Rimelig vinforbruk, tykktarm, basalcelle, eggstokkreft, prostatakreft, etc. har vært assosiert med redusert risiko for mange typer kreft (31,32,33,34).
 • Nedsatt risiko for demens: Å drikke 1-3 glass vin om dagen har vært assosiert med redusert risiko for demens og Alzheimers sykdom (35,36).
 • Redusert risiko for depresjon: I en studie med middelaldrende og eldre mennesker ble det observert at de som drikker 2-7 glass vin i uken, har mindre sannsynlighet for å bli deprimerte (37,38).
 • Nedsatt insulinresistens: Å drikke 2 glass alkoholholdig eller alkoholfri rødvin regelmessig i 4 uker kan redusere insulinresistensen (39,40).
 • Redusert risiko for diabetes type 2 hos kvinner: Målt rødvinforbruk reduserer risikoen for å utvikle diabetes type 2 hos kvinner (41).

Det er klart at et moderat forbruk av rødvin kan komme deg til gode. Det er imidlertid også nødvendig å vurdere noen av dens negative effekter. Disse blir diskutert nedenfor.

resultater: Målt rødvinforbruk kan redusere risikoen for mange sykdommer, for eksempel forskjellige kreftformer, demens og depresjoner. Det kan også øke insulinfølsomheten og redusere risikoen for å utvikle diabetes type 2 hos kvinner. 

Negative effekter av å drikke for mye alkohol

Rødvin: Er det nyttig? Er det skadelig?

Selv om en moderat mengde rødvin er til fordel for helsen, kan forbruk av for mye alkohol ha skadelige konsekvenser. 

Disse;

 • Alkoholavhengighet: Å drikke alkohol regelmessig kan bli ukontrollert og forårsake alkoholisme (42).
 • Levercirrhose: Når mer enn 30 gram alkohol (omtrent 2-3 glass vin) konsumeres hver dag, øker risikoen for å utvikle leversykdom. Den siste fasen av leversykdom kalt skrumplever er livstruende og til og med dødelig (43).
 • Økt risiko for depresjon: Alkoholikere har høyere risiko for depresjon enn de som drikker moderate mengder eller aldri.
 • Bli fet: Rødvin, øl eller søtne brus Den inneholder 2 ganger flere kalorier enn. Derfor overdreven forbruk, høyt kaloriinntak kan føre til at du går opp i vekt (45,46).
 • Økt risiko for død og sykdom: Å drikke for mye vin kan øke risikoen for diabetes hos menn, selv om det bare er 1-3 dager i uken. Høyt alkoholforbruk øker også risikoen for for tidlig død (21,41,47).

resultater: For høyt forbruk av alkoholholdige drikker kan forårsake alkoholavhengighet, levercirrhose og vektøkning. Det kan også øke risikoen for depresjon og for tidlig død.


Bør du drikke rødvin? Hvis ja, hvor mye?

Rødvin: Er det nyttig? Er det skadelig?

Hvis du liker å drikke rødvin, trenger du ikke å bekymre deg med mindre du overskrider det anbefalte beløpet.

I Europa og Amerika er målt rødvinforbruk oppgitt som følger (48,49) :

 • 1-1,5 kopper om dagen for kvinner
 • 1-2 kopper om dagen for menn

Noen kilder anbefaler også å bruke 1-2 dager uten alkohol hver uke.

Husk at dette beløpet Total viser alkoholforbruk. Til andre alkoholholdige drikker i tillegg Å drikke denne mengden rødvin kan lett sette deg i området for overforbruk.
​ 
Hvis du har hatt rus og alkoholmisbruk, bør du unngå vin og andre alkoholholdige drikker. Du bør også være veldig forsiktig hvis du har alkoholisme i familiehistorien.

resultater: Målt rødvinforbruk er indikert som 1-2 glass per dag. Det anbefales også å bruke minst 1-2 dager i uken uten alkohol.


resultere

Selv om rødvin er gunstig for helsen så lenge den konsumeres med måte ingen det kan ikke forårsake alkoholforbruk.

Det er mange andre effektive måter å forbedre helsen din som ikke vil kreve at du bruker noe som kan være skadelig (50).

Men på nåværende tidspunkt Hvis du drikker rødvin, er det ingen grunn til å slutte (med mindre du går glipp av tiltaket).

Hvis du ikke drikker mer enn 1-2 glass om dagen, har det ikke negativ effekt, tvert imot, det er bra.

 

 

Del denne artikkelen


Relaterte artikler

Har du lest dem?

Kalkulator for daglig kaloribehov | Hvordan beregne du ditt daglige kalorikrav?

Kalorier er en energienhet. Det betyr bruk av denne energien gjennom energi og fysiske aktiviteter fra kalorier, mat og drikke i ernæring og hverdagsspråk. For eksempel: Mens du går 2 km forbrenner 100 kalorier, kan et eple ha 80 kalorier. Å gå opp og gå ned i vekt er direkte relatert til kaloriene vi bruker i løpet av dagen. Vitenskapen sier at hvis du forbrenner mer kalorier enn […]

9 velprøvde måter å balansere hormoner som styrer vekten din

Å miste vekt styres i stor grad av hormonene dine. I følge forskning påvirker hormoner appetitten vår og hastigheten på fett som er lagret i kroppen vår (1, 2, 3). Her er 9 beste måter å "balansere" hormonene som kontrollerer vekten din: 1. Insulin Insulin er et hormon som produseres av betaceller i bukspyttkjertelen. Insulin, som skilles ut i små mengder på dagtid, skilles ut mer etter måltidene. [...]

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

nn_NONorsk nynorsk
tr_TRTürkçe en_USEnglish de_DEDeutsch fr_FRFrançais nl_NLNederlands it_ITItaliano es_ESEspañol pt_PTPortuguês ru_RUРусский da_DKDansk fiSuomi sv_SESvenska nn_NONorsk nynorsk